Mijn koinobori windsokjes,   het zijn een zwerm kleine visjes die samen een mooie school vissen vormen. zowel overdag als bij nacht is er altijd iets te beleven, overdag kun je genieten van mooie kleuren en bij nacht van lichtgevend exemplaren. dus voor elk wat wils.         Op Pagina 2 vind je de boodschappen lijst Op Pagina 3 vind je de technische tekening Op Pagina 4 vind je het stappenplan.   Pagina 2 - De Boodschappenlijst De visjes zelf kun je redelijk gemakkelijk en goedkoop aankopen op websites zoals Aliexpress Ik heb de 0,5m koi's in een lot van 100 kunnen kopen, de 1,5m heb ik er apart bij gekocht.   De lijst ziet er als volgt uit: Visjes 1,  1m50 groen 1, 1m50 blauw 1, 1m50 Oranje 1, 1m50 Roze 1, 1m50 Zwart 20, 0,5m Groen 20, 0,5m Blauw 20, 0,5m Oranje 20, 0,5m Roze 20, 0,5m Zwart   Lijn 120m Dacron 200kg lijn voor visjes en 1 minimum 100m lijn Dacron 250kg voor de vliegerlijn   Nachtvlieger onderdelen ongeveer 120m Luidspreker draad van 0,75mm2 of 18 - 19 AWG   Enkele rollen elektrische tape, zo smal mogelijk   10 M-CINCH fiches   10 F-CINCH fiches 210 scotchlok ub2a (fiches die aftakken op de kabel)   10 LED slingers op batterijen, van 3m lang --> Ik gebruik 8 warm witte en 2 gekleurde slingers   Kostprijs Afhankelijk van de materialen die gebruikt worden zal dit tussen een 200 en 300 Euro zijn     Pagina 3 - Technische tekening 

Koi schema

Ik heb gekozen voor een voorstelling van 5 keer 10 visjes en 5 keer 11 visjes Dit telkens met de zelfde volgorde maar telkens beginnend met een ander kleur of andere grote van vis.   zo is de éérste rij (onderste) als volgt: 1-2-3-4-5-1-2-3-4-5-1*   *1: groen 2: Zwart 3: Roze 4: Oranje 5: Blauw Pagina 4 - Bouw stappen plan    Stap 1 - Voorbereiden van de lijn.  Voor de lijn heb ik gekozen voor Dacron van 200kg. hier zet ik afhankelijk van de soort vis en lijn 10 tot 11 knoopjes op de draad
  • Lijn met kleine visjes = 10-11m
  • Lijn met klein en grote visjes = 11-12m
Tussen de knoopjes heb ik dan:
  • 1m voor de kleine visjes
  • 2m voor een grote vis
  Stap 2 - Elektriciteit Voor in de visjes heb ik LED lichtjes voorzien, deze bij mij werken op 4,5V (3 AAA batterijen) per lijn. Om alle visjes te voorzien van elektriciteit voorzie ik ook over de volledige lengte een elektriciteitskabel Voor de kabel heb ik gekozen voor, Luidspreker kabel van 0,75 mm2.         De kabel en de draad hang ik aan elkaar met elektrische tape.         Dit doe ik ongeveer een 20 a 30cm uit elkaar,  bij de lusjes doe ik langs beide kanten een stukje tape.     Stap 3 - Voorbereiden LED's   Voor de ledjes heb ik 10 stuks gekocht bij de kerstafdeling van de lokale doe het zelf winkel.         deze heb ik dan geknipt in groepen van 3 voor de kleine visjes en groepen van 10 a 11 voor de grote vissen.       Langs één zijde knip ik de draad af tot tegen de laatste LED van de groep, langs de andere zijde laat je ongeveer een 10 tal cm over       De lange zijde ontmantel je dan een beetje zodat je de eindjes kan vertinnen.       Vertinnen doe je dan met de Soldeerbout en wat lsoldeertin   TIP: Plooi de eindjes in 3 zodat de draad iets dikker wordt.   Versneld ziet dit er dan zo uit:
  Stap 4 - Koinobori's aan de lijn   Voor we de leds kunnen monteren heb ik er eerst de visjes aan gehangen,       Stap 5 - Batterij verbinding   In mijn lijnen heb ik de batterijpack gescheiden, omdat deze bij mij aan de hoofdlijn hangen. daarom heb ik er een fiche aan gesoldeerd.       eerst de draadjes vertinnen en daarna de fiche.             Ik heb gekozen voor CINCH fiches, langs de lijn een M fiche, langs de kant van de batterij pack een F fiche.   Stap 6 - LED's in de visjes   de LED's aan de luidspreker kabel aan te sluiten gebruik ik speciale skotchlock fiches, deze snijden in de kabel en zorgen voor een aftakking op de het elektrisch circuit.     als eerste splits ik de kabel een beetje zodat de fiches er op kunnen         daarna klik ik de fiche op de draad,             daarna steek ik de LEDjes ook in de fiche,   LET OP voor + en -   Daarna kun je met de universele tang de fiche dichtknijpen,   als alles goed is dan branden de lichtjes     Als laatste schuif je de vis over de LED'jes           Stap 7 - Testen In het donker zit dit er dan zo uit